• Joëlle Kelderman

Bekijk Veenendaal van boven

VEENENDAAL Ooit Veenendaal van bovenaf bekeken? Zo niet, dan dient er zich donderdag 17 augustus een kans aan. Die dag is het mogelijk om vanaf de klokkentoren naast het gemeentehuis het grootste deel van Veenendaal te bekijken. De rondleiding in het carillon begint om 12.45 uur, duurt twintig minuten en is gratis. Bij grotere belangstelling wordt in groepen van tien naar boven gegaan. Voor de rondleiding wordt er verzameld bij de receptie van het gemeentehuis.

De klokkentoren naast het gemeentehuis is 26,10 meter hoog. Het carillon speelt elk halfuur tijdens de openingstijden van de winkels. Het is precies vijftig jaar geleden dat het carillon werd geïnstalleerd. Dat gebeurde in 1967 bij de verhuizing van het gemeentehuis vanuit de Hoofdstraat naar de huidige locatie aan het Raadhuisplein. In het begin was het carillon geplaatst in een vrijstaande toren naast het gemeentehuis. Bij de nieuwbouw in 1999 verhuisden de 23 klokken naar de liftschaft.

Bij de uitbreiding van het gemeentehuis in 2011 werd weer een klokkentoren gebouwd, die tevens dient als nooduitgang. Het is goed te weten dat de klok altijd de juiste tijd aangeeft, omdat deze in verbinding staat met het atoomuurwerk van de Duitse gemeente Mainflingen. Aan de buitenzijde van de toren is in de wijzer van de grote klok een camera bevestigd.