VluchtelingenWerk start project Werk-Woorden in Renswoude, Rhenen en Veenendaal

20-08-2015, 13:00 | Lezersnieuws | VluchtelingenWerk Oost Nederland

Een vreemde taal leren gaat vlotter als je zoveel mogelijk in de praktijk kunt oefenen, bij voorkeur in combinatie met je eigen interesses en ambities. Voor vluchtelingen is dit vaak erg lastig. De meesten van hen hebben een klein sociaal netwerk en zijn daardoor weinig in de gelegenheid de taal te oefenen. VluchtelingenWerk startte daarom het project Werk-Woorden, waarbij vluchtelingen samen met vrijwillige taalcoaches Nederlands oefenen in de praktijk.

Vluchtelingen volgen in Nederland een inburgeringscursus waarbij de Nederlandse taal centraal staat. Ook na het afronden van deze cursus blijken veel vluchtelingen behoefte te hebben om hun taalvaardigheden op een hoger niveau te brengen. Werk-Woorden brengt hen dan in contact met een Nederlandse taalcoach.

Taalkoppels hebben ook aandacht voor andere factoren die vluchtelingen verder helpen: hun sociale netwerk uitbreiden, hun zelfredzaamheid vergroten en meer participeren in de samenleving. Iedere vluchteling formuleert hierbij zelf een aantal doelstellingen. De één heeft als doel iets te kunnen bestellen in de winkel, de ander wil zich voorbereiden op de arbeidsmarkt door vakjargon onder de knie te krijgen.

Taalcoaches zijn gedurende een half jaar 1 à 2 uur per week beschikbaar om met de vluchteling te werken aan taalverbetering. In Renswoude, Rhenen en Veenendaal zoekt VluchtelingenWerk nog vrijwillige taalcoaches. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met projectmedewerker Karen van Kan kvankan@vwon.nl, telefoonnummer 06- 1220 7508 of 026-3838 432.