• De start van de Mattoni Halve Marathon Olomouc met 2e van rechts Erik Dekker

    Stichting Stedenband Veenendaal-Olomouc
  • Jannik Klumpenaar en Erik Dekker op de toren van het stadhuis in Olomouc

    Stichting Stedenband Veenendaal-Olomouc
  • bij het partnerstad bord van Veenendaal in het stadhuis van Olomouc

    Stichting Stedenband Veenendaal-Olomouc

Veenendalers lopen snelle tijden in Olomouc

09-07-2017, 23:00 | Lezersnieuws | Stichting Stedenband Veenendaal-Olomouc

24 juni jl vond de jaarlijkse Mattoni Halve Marathon plaats in Olomouc. Vanuit Veenendaal namen Jannik Klumpenaar en Erik Dekker hieraan deel. De deelname was mogelijk via Stichting Stedenband Veenendaal - Olomouc en de gemeente Olomouc.

In het dagelijks leven is Jannik bedrijfsleider bij hardloopspeciaalzaak Run2Day en Erik is makelaar en taxateur bij Domicilie. Samen met 17 andere atleten uit partnersteden van Olomouc uit onder andere China, de Verenigde Staten en diverse Europese landen reisden onze 30-jarige plaatsgenoten en fanatieke hardlopers naar deze historische stad.

Al direct na aankomst werden onze plaatselijke 'mascottes' welkom geheten door burgemeester Antonín Staněk. Het weekend stond verder in het teken van hartelijke ontmoetingen en rondleidingen door de oude binnenstad met prachtige gebouwen. Zaterdagavond stond de Mattoni Halve Marathon op het programma. Met 30 graden op de thermometer werd het een heroïsche editie. Tussen het Afrikaanse loopgeweld en de overige 10.000 lopers hielden Klumpenaar en Dekker zich geweldig staande. Na 1.15 uur (!) werd Erik 32e overall en 1e niet-professionele loper. Jannik voldeed ruimschoots aan zijn verwachtingen en finishte na 1.35 uur.

Het weekend heeft voor de Veenendaalse atleten duidelijk gemaakt dat gastvrijheid en vriendschap een mooie basis vormen voor nog vele jaren stedenband tussen Olomouc en Veenendaal.

De stedenband met Olomouc in Tsjechië bestaat inmiddels 24 jaar. In april 2018 zal het 25-jarig jubileum feestelijk worden gevierd. Jaarlijks vinden er diverse uitwisselingen plaats. Onder andere lopen studenten uit Olomouc in Veenendaal stage, de brandweerkorpsen treffen elkaar regelmatig, er nemen jaarlijks 2 inwoners deel aan de halve marathon. Ook bezoekt sinds diverse jaren een aantal triatleten uit Olomouc Veenendaal voor deelname aan de Van Dijk Triathlon.

Heeft u belangstelling voor uitwisseling? Neem dan alstublieft contact op via aligroebe@gmail.com.