• Wethouder Nermina Kundic gemeente Veenendaal reikt aan Ingrid van Tweel, regiomanager, het bord met de titel Fairtrade Organisatie uit

    Jan van der Linden
  • clienten Reinaerde - de Bombardon Veenendaal blij met titel

    Jan van der Linden

Titel 'Fairtrade Organisatie' voor zorgorganisatie Reinaerde regio Heuvelrug

24-11-2017, 17:20 | Lezersnieuws | Wim Bakker

Op donderdag 23 november 2017 is aan zorgorganisatie Reinaerde - regio Heuvelrug de titel "FAIRTRADE ORGANISATIE' uitgereikt. Namens de Lokale Werkgroep Fairtrade Veenendaal is de uitreiking gedaan door wethouder Nermina Kundi van de gemeente Veenendaal.

Zorgorganisatie Reinaerde is in Veenendaal actief in onder meer het Activiteitencentrum aan de Duizend Roeden en de winkel de Bombardon aan de Achterkerkstraat.

De gemeente Veenendaal is in april 2016 Fairtrade gemeente geworden. Dit betekent dat er in deze gemeente voldoende initiatieven zijn om producten met het Fairtrade keurmerk te kopen of te gebruiken, zoals koffie, thee, rietsuiker, cacao of bananen. Met het kopen van Fairtrade producten worden boeren en producenten elders in de wereld in staat gesteld om een bestaan op te bouwen, er komt scholing in plaats van kinderarbeid en de arbeidsomstandigheden worden hierdoor verbeterd. Dat kan omdat vóóraf met die boeren en producenten prijsafspraken worden gemaakt, zodat altijd een goede, eerlijke prijs worden betaald.

Omdat Veenendaal de titel Fairtrade gemeente heeft, mag de Lokale Werkgroep initiatieven van bedrijven, restaurants, (maatschappelijke) organisaties , kerken en scholen waarderen met de uitreiking van de Fairtrade titel. De Lokale Werkgroep hoopt dat de titeluitreiking aan een grote zorgorganisatie een stimulans is voor anderen om ook de titel te gaan behalen. De Lokale Werkgroep Fairtrade Veenendaal is verbonden aan de stichting Veenendaal4Fair. Voor meer informatie over de criteria mail naar info@veenendaal4fair.nl

In de beoordelingsrapportage van de Lokale Werkgroep is vermeld dat de organisatie op een goede wijze de inkoop van Fairtrade producten met het keurmerk Max Havelaar uitvoert. Een stimulerende werking is uitgegaan van de samenwerking met Wereldwinkel Veenendaal. In de visie van Reinaerde kunnen mensen met een beperking een hele goede rol vervullen om de organisatie eerlijk en duurzaam te maken. In het beeld naar buiten toe meer laten zien dat Reinaerde - regio Heuvelrug een Fairtrade organisatie is, is wel een aandachtspunt vindt de Lokale Werkgroep Fairtrade Veenendaal.