• ANWB

SGP: Pictogrammen ANWB kunnen veiligheid fietser in het donker vergroten

30-10-2017, 07:00 | Lezersnieuws | Dick Both

Nu de klok verzet is, breken - letterlijk - de donkere dagen weer aan. In het donker (en vaak ook met nattigheid en wind) gaan veel kinderen en jongeren op de fiets naar school. De ANWB Lichtbrigades hebben de afgelopen 5 jaar in de herfst miljoenen lampjes uitgedeeld en vele fietsen gecontroleerd, maar dit blijkt onvoldoende te helpen om jongeren te bewegen hun fietsverlichting aan te doen.

De afgelopen tijd heeft de ANBW besloten om in Nijmegen een proef te doen met pictogrammen op de fietspaden. Het zijn eenvoudige afbeeldingen: een hand die een dynamo aanzet, een hand die het knopje van de koplamp indrukt en een brandend lichtje met een smiley met de tekst "Zet je licht aan!"

De ANWB heeft na de proef de conclusie getrokken dat deze pictogrammen echt werken. Meer fietsers fietsen met verlichting na het zien van deze pictogrammen op de fietspaden. De SGP vraagt het college in samenwerking met de ANWB ook in Veenendaal op belangrijke fietsroutes deze pictogrammen aan te brengen. Dit vergroot de veiligheid voor de (jonge) fietsers in Veenendaal.