• lezing over Luther en de kunst bij de VU

    archief VU

Lezing 'Maarten Luther en de kunst' bij de Volksuniversiteit

03-10-2017, 10:40 | Lezersnieuws | Volksuniversiteit Veenendaal

Dinsdagavond 24 oktober organiseert Volksuniversiteit Veenendaal een lezing over 'Maarten Luther en de kunst'. De lezing wordt gegeven door Ina Bertsch in het kader van het 'Lutherfestival Veenendaal'. De lezing vindt plaats in gebouw Spectrum te Veenendaal.

In 2017 is het vijfhonderd jaar geleden dat Maarten Luther de reformatie inluidde door zijn 95 stellingen te publiceren op de slotkerk te Wittenberg. Zijn protest betrof de handel in aflaten door de toenmalige Katholieke kerk. Ook kunstenaars raakten betrokken bij de discussie en strijd over godsdienstige principes. Een van de belangrijkste was Lucas Cranach de Oudere. Een 'reformatieschilder' die bevriend raakte met Maarten en zijn kunst soms inzette als propagandamiddel voor het protestantisme. Er ontstaan daardoor nieuwe iconografische motieven. Ook in de kunst van de Nederlanden -waar de reformatie zo'n belangrijke rol speelde- zien we de invloed van het nieuwe geloof. In deze lezing zoomt Middeleeuwendeskundige Ina Bertsch in op de rol van kunst en geloof uit de tijd van Luther en de Reformatie.

Deze lezing maakt onderdeel uit van het 'Lutherfestival' (www.lutherfestivalveenendaal.nl) dat in de maand oktober in Veenendaal wordt georganiseerd. Dit festival bestaat uit een serie activiteiten (lezingen, concerten, films) naar aanleiding van '500 jaar Reformatie'.

Lezing 'Maarten Luther en de kunst', dinsdag 24 oktober van 20.00-22.00 uur. Prijs: € 7,50 per persoon. Locatie: gebouw Spectrum, Kees Stipplein 72 te Veenendaal. Inschrijven via www.vuveenendaal.nl