• Ernst Daniel Smid zingt en presenteert Wiener Melange

    Wim Lanser
  • Operette betekent kleine opera maar is minder zwaar

    Wim Lanser

Klassiek operette-spektakel binnenkort in Veenendaal

04-01-2017, 12:06 | Lezersnieuws | Theater De Lampegiet, Tineke van den Dikkenberg

Wiener Melange brengt op vrijdag 3 februari het beste van operettehoofdstad Wenen naar Veenendaal. Het is de eerste en enige keer dat dit seizoen een operette wordt opgevoerd in De Lampegiet. Het wordt een bruisende reis aan de hand van werk van onder anderen de familie Strauss, Stolz, Kålmån en Offenbach. De avond wordt gepresenteerd door Ernst Daniël Smid. Deze week is de nieuwe voorstelling Wiener Melange in première gegaan.

Maar liefst 24 muzikanten van het Wiener Strauss Ensemble vullen volgende maand het podium van De Lampegiet. Ze doen dit onder leiding van dirigent Robert Jan Kamer met als solist en presentator Ernst Daniel Smid. Andere solisten zijn de tenor Andre Post, de sopraan Karin Hertsenberg, prijswinnares van Smids tv-programma Una Voce Particolare, en de IJslandse sopraan Hildur Hafstad, die ook al diverse internationale prijzen in de wacht sleepte. Ballroomdansers dansen heerlijke walsen en polka's.

Aanvankelijk had de jonge sopraan en rijzende ster Lilian Farahani haar naam verbonden aan Wiener Melange. Zijn kreeg echter kort geleden een prestigieuze hoofdrol aangeboden in Il Matrimonio Segreto van het gerenommeerde Franse l'Opera National de Lorraine. Producente Suzanne van Dommelen: "Lilian is een grote ster aan het worden en hoewel wij haar dolgraag in Wiener Melange hadden gehad wilden wij Lilian deze prachtige kans op een grote internationale carrière niet ontnemen."

Operette betekent letterlijk 'kleine opera', hoewel de onderwerpen minder serieus zijn. Vanuit de operette ontwikkelde zich het genre musical. Wiener Melange ging deze week op 3 januari in première in Capelle a/d IJssel. In korte tijd worden 26 voorstellingen gegeven. Zo is op 3 februari in Veenendaal al weer de een-na-laatste voorstelling. Want op 4 februari is in Nieuwegein de laatste voorstelling.

Kaarten kosten 35,00 euro (met pauzedrankje) en kunnen worden gereserveerd via www.lampegiet.nl of vooraf worden gekocht bij de kassa van De Cultuurfabriek. Liefhebbers moeten wel snel zijn, want er zijn al zo'n 300 kaarten gereserveerd.