• Museummedewerker Hans Wegen en maatschappelijke stagiaire Naomi van het Ichthus College Veenendaal helpen bij de opbouw van de tentoonstelling. Foto: Arie Kuhlman

Expositie in Museum Veenendaal: 'ln het oog springen, bril van vroeger en nu´

18-01-2016, 22:32 | Lezersnieuws | Museum Veenendaal

Vanaf zaterdag 23 januari tot en met zaterdag 2 april heeft Museum Veenendaal een in het oog springende expositie. Het is een tentoonstelling waarin de brillencollectie van verzamelaar Klaas van Zijp centraal staat waarbij oog is voor de oorsprong van de bril.

Zijn collectie belicht de oorsprong en ontwikkeling van de bril tot ongeveer 1950. Daarnaast worden brillen getoond van Brilmuseum Ogen te kort uit Zeeland en het Brilmuseum te Amsterdam. Ook is er samenwerking gezocht met verschillende opticiens uit Veenendaal.

De collectie van Veenendaler Klaas van Zijp geeft de ontwikkeling van de bril weer. Een bijzondere serie ansichtkaarten geeft een goed beeld weer van hoe de brillen gemaakt werden in de fabriek. Een blikvanger in de expositie is een bijzonder apparaat, de phroropter waarmee de brilsterkte kan worden gemeten.

Veenendaals aspect

Tevens wordt het Veenendaalse aspect belicht met een aantal brillen uit de eigen collectie van Museum Veenendaal zoals de bril van Kees Stip. Ook wordt er een bijzonder oud brilmodel van opticien Prummel getoond en is er aandacht voor opticien Melis die vroeger in de Hoofdstraat was gevestigd.

Brilmusea

Er worden brilmodellen getoond van bekende persoonlijkheden. Zo wordt de bril van Pim Fortuin getoond afkomstig van het Brilmuseum Ogen te kort uit Zeeland. Opvallende brilmodellen van onder meerDame Edna en Jules Deelder komen van het Brilmuseum te Amsterdam.

Samenwerking

Er is samenwerking gezocht met opticiens uit Veenendaal die een aantal exclusieve brilmodellen uitlenen. Specsavers leent 2 brilmodellen uit van modeontwerpersduo Spijkers en Spijkers en Peters optiek laat een brilmodel zien van meubelontwerper Piet Hein Eek. Ook tonen Pearle en Konings optiek een mooi exemplaar.

Kortingsactie

Op vertoon van een toegangsbewijs Museum Veenendaal wordt 20% korting gegeven bij aanschaf van een complete bril bij Peters optiek. Op vertoon van een aankoopbon van Peters optiek krijgt men 50% korting op de entrée bij Museum Veenendaal. Deze actie is geldig gedurende de looptijd van de brillententoonstelling.

Brillenmodeshow

Op zaterdag 26 maart wordt voor de basisscholen een speciaal evenement georganiseerd. Een brillenmodeshow waar de kinderen hun zelf ontworpen monturen mogen showen. Daaruit worden drie winnaars gekozen. Ook komt er een selfiehoek waar jongeren zichzelf kunnen fotograferen met een gekke bril op.