• The Day will Come; Scandinavische arthouse

    Filmdepot

Deense film 'The Day will Come' in het filmhuis

18-04-2017, 08:30 | Lezersnieuws | filmhuis veenendaal

Arthouse, kwaliteitsfilms en Scandinavië: deze termen lijken onlosmakelijk met het gebied in het noorden van Europa verbonden. Ditmaal is de Deense cinema aan de beurt met de film 'The Day will Come'. De film is tweemaal te zien op zaterdag 22 april en woensdag 26 april en begint op beide dagen om 20.00 uur.

In het verhaal van The Day will Come wordt de kijker meegenomen naar de bloeiende jaren 60. Twee jonge broers worden beroofd van hun vrije leven, wanneer ze in een jongensinternaat worden geplaatst waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Geweld en vernedering is er een onderdeel van het dagelijkse leven. Slechts gewapend met een levendige fantasie en een wispelturige hoop, gaan de jongens de angstaanjagende strijd aan met directeur Heck en zijn dodelijke tirannie.

The Day will Come is een donker, realistisch drama zoals we dat vaker hebben gezien van de Denen. De acteerprestaties vallen direct in positieve zin op, waarbij gezegd moet worden dat ook de kinderen het uitstekend doen. Maar wie echt de show steelt is de directeur, gespeeld door Lars Mikkelsen.

'Het doe zo zeer' over dementie

Op zondag 23 april om 14.30 uur draait de documentaire 'Het Doet Zo Zeer', waarin Heleen van Royen een portret schetst van haar moeder bij wie beginnende dementie is geconstateerd. Een beklemmend portret van zeer dichtbij: Heleen bedient de camera grotendeels zelf.

Reserveer uw kaarten via www.filmhuisveenendaal.nl