• Luther Festival

    Lampegiet

Concert Camerata Trajectina tijdens Luther Festival in Oude kerk

08-09-2017, 10:51 | Lezersnieuws | Dineke de Jong

Op 31 oktober is het 500 jaar geleden dat Luther zijn 95 stellingen bekend maakte en de nieuwe reformatie inluidde. Ensemble Camerata Trajectina besteedt aandacht aan de lutherse melodieën uit de 16e eeuw. Dit concert maakt onderdeel uit van het zogenoemde 'Lutherfestival' dat in de maand oktober in Veenendaal wordt georganiseerd. Op zaterdag 14 oktober vindt dit concert plaats in de Oude kerk.

Onder deze titel besteedt Camerata Trajectina, een muziekensemble die Nederlands muzikaal erfgoed tot leven brengt, aandacht aan de lutherse melodieën in de Nederlanden van de 16de eeuw. Daarmee herdenkt het ensemble dat het in 2017 (op 31 oktober) 500 jaar geleden is, dat Luther zijn 95 stellingen in Wittenberg publiek maakte en daarmee het begin van de reformatie inluidde. De liederen die door Luther zelf en door mensen in zijn directe omgeving gemaakt waren, werden ook in het Nederlands vertaald en verspreidden zich door het land, soms via duistere wegen. Een heel speciale plek neemt het zogenaamde Woerdische Sangboeck uit 1589 in. Het bevat berijmingen van alle psalmen en vertalingen van vrijwel alle lutherse liederen.

De voorstelling begint om 16:00 uur en kost € 15,00 per persoon. Tickets kunnen online besteld worden op de website van Theater De Lampegiet of van dinsdag t/m vrijdag tussen 10:00 -13:00 uur de balie van het theater