• marco Bastmeijer en juf Gea

  Ina
 • Meester Rob toont trots het certificaat

  Ina
 • In afwachting van wat komen gaat

  Ina
 • Ina

  Overhandiging van de code door een valk aan juf Gea

Basisschool De Schakel is "VierKeerWijzer school"

04-04-2016, 22:20 | Lezersnieuws | Gea

Veenendaal - CBS De Schakel in Veenendaal-West is vanaf nu officieel een VierKeerWijzer school. Op maandag 4 april werd het certificaat tijdens een roofvogelshow op het schoolplein door Marco Bastmeijer, de grondlegger van dit op het gedachtengoed van de Amerikaanse hoogleraar Howard Gardner gebaseerde meervoudig intelligentie onderwijsmodel, uitgereikt .

Hiermee komen de leerkrachten van De Schakel nog meer tegemoet aan de verschillende manieren waarop kinderen leren bij de wereld oriënterende vakken als aardrijkskunde, geschiedenis en natuur; maar ook burgerschap en techniek zijn hierin opgenomen.

Van groep 1 t/m 8 wordt er thematisch gewerkt. Lezen, rekenen en taal hebben hun vaste plek op het rooster tijdens de ochtend. 's Middags verandert de school in een werkplaats waar VierKeerWijzer wordt gewerkt aan de thema's.

Een thema begint met het stellen van Vragen waarop het antwoord moet worden gevonden. De antwoorden moeten gehaald worden uit de les van meester of juf, maar de kinderen gaan ook zelf aan de slag met opdrachtkaarten. Deze opdrachten doen een beroep op de 8 verschillende intelligenties, de talenten: doe-, kijk-, ik- natuur-, muziek-, getal-, samen- en taalknap. Elk kind heeft hierbij zijn/haar eigen (Ik) Inbreng in het leren. Tijdens het maken van de opdracht wordt er volop geExperimenteert en doet het kind tal van Ervaringen op. Het Resultaat van alles wat is geleerd, wordt getoond door presentaties aan elkaar.

Maar het is meer dan dat, vertellen de kinderen van groep 8 vol trots tijdens het open podium aan medeleerlingen, ouders en andere belangstellenden. "We mogen alles opschrijven wat we hebben geleerd. Ook dingen die helemaal niet gevraagd zijn, maar die we zelf ontdekt hebben". "We leren van de juf en van onszelf". "We leren niet alleen aardrijkskunde of geschiedenis, maar ook samenwerken, powerpoints maken en presenteren". "Uit een boek leren is saai, dan vergeet je alles toch weer. Dit is leuk en onthoud je tenminste".

Directeur, Rob Meinster , voegt daar trots nog aan toe: "Doordat kinderen op hun eigen wijze, met behulp van hun eigen talent aan het werk gaan, kunnen alle kinderen tot een goed resultaat komen. Ons motto is dan ook: De Schakel, waar elke schakel schittert!"