• Dansen met de vijand

Waargebeurde verhaal 'Dansen met de vijand' in Theater De Lampegiet

26-02-2016, 14:01 | Lezersnieuws |

Datum:

dinsdag 22 maart 2016, 20:00 tot 22:00

Locatie:

Veenendaal

Dansen met de vijand, gebaseerd op het waargebeurde verhaal en het succesvolle boek Tante Roosje van Paul Glaser. De regie en het script is in handen van geboren Veenendaler Erris van Ginkel. Deze voorstelling is te zien op dinsdag 22 maart in Theater De Lampegiet.

Wat is goed? Wat is fout? En wat doe je allemaal om te overleven? Daarover gaat de voorstelling Dansen met de vijand, gebaseerd op het succesvolle boek Tante Roosje van Paul Glaser. Dit boek werd door de Washington Post omschreven als 'een onontkoombaar verhaal over dapperheid en overlevingskracht.'

In zijn zoektocht naar een verborgen familiegeschiedenis stuit Paul Glaser op 'Tante Roosje', een Joodse danslerares van wie de echtgenoot in de Tweede Wereldoorlog sympathiseert met de NSB. Ondanks alles probeert Tante Roosje door te gaan met haar leven, haar werk en haar idealen. Dat leidt soms tot duivelse dilemma's en bijna onmenselijke keuzes.

Dit bizarre en gruwelijke verhaal confronteert haar neef met dat 'goed' en 'fout' niet altijd zo simpel aan te wijzen zijn. En dat uiteindelijk iedereen verantwoordelijk is voor zijn eigen daden. Het verhaal van Roosje is juist in deze tijd weer pijnlijk actueel. Precies zeventig jaar na de Tweede Wereldoorlog zwelt het antisemitisme weer aan.

Dansen met de vijand is een muziektheaterproductie met liedjes die zijn geschreven door Roosje Glaser zelf terwijl ze in de kampen was en hits uit de jaren dertig. En met nieuwe nog nooit vertoonde originele film- en fotobeelden uit het Polygoonjournaal en privé-archieven.

Geboren Veenendaler Erris van Ginkel is verantwoordelijk voor de regie en het scrips van Dansen met de Vijand met Truus te Selle als Tante Roosje en Mike Weerts als Paul Glaser.

Dansen met de vijand - dinsdag 22 maart - aanvang: 20.00 - €25,00 - Kies zelf plaatsen en print zelf tickets op www.lampegiet. Of koop kaarten aan de servicebalie van de bibliotheek in de Cultuurfabriek.