• Een prachtige werkomgeving!

    Landgoed Prattenburg

Vrijwilligers gezocht voor historische tuin op landgoed Prattenburg

28-05-2017, 15:00 | Lezersnieuws |

Datum:

woensdag 14 juni 2017, 10:00 tot 16:00

Locatie:

Cuneraweg 420, Rhenen
Landgoed Prattenburg
Rhenen

Wilt u wel eens weten wat er achter het hek van landgoed Prattenburg gebeurt? Dat kan! Sterker nog, u kunt ons helpen. Verscholen in de bossen van de Utrechtse Heuvelrug, tussen Veendaal, Rhenen en Elst ligt Landgoed Prattenburg. Het Landgoed is samen met Landschap Erfgoed Utrecht opzoek naar vrijwilligers die het leuk vinden om te helpen met het onderhouden en behouden van de historische tuin en het omliggende landgoed. Geïnteresseerd? Meld u aan voor de kennismakingsdag op woensdag 14 juni 2017, van 10.00 - 16.00 uur. U wordt rondgeleid, maakt kennis met de familie en de andere vrijwilligers en gaat gezamenlijk aan de slag. Aan het eind van de middag kunt u beslissen of u zich wilt blijven inzetten als vrijwilliger in de nieuwe groep. Aanmelden graag voor 9 juni: http://www.landschaperfgoedutrecht.nl/agenda/kom-helpen-op-landgoed-prattenburg/

Over Prattenburg

Sinds 1694 is het landgoed in bezit van de familie Van Asch van Wijck. In de afgelopen eeuwen is het huis meerdere malen verbouwd en vergroot en is het landgoed uitgebreid met gronden ten westen en oosten van de weg naar Elst. De huidige omvang is 430 hectare. Daarvan is het merendeel bos, een park van 17 hectare groot en daarnaast nog heideterreinen en landbouwgrond.

In 1896 is rondom het 'kasteel' uit 1887 het park ontworpen door Otto Schultz. Hij heeft in zijn ontwerp rekening gehouden met de eeuwenoude lanenstructuur. Leonard Springer heeft zich in de jaren daarna ook met het park bezig gehouden. De vijverpartij werd aangelegd door Copijn. De afgelopen jaren is er door de familie Van Asch van Wijck veel zorg en aandacht aan de tuin besteedt, maar zij kunnen dit niet alleen. Daarom zijn wij op zoeken naar mensen met groene vingers!

Wilt u helpen om dit eeuwenoude stukje Rhenense historie in stand te houden? De historische tuin en het park vergen veel onderhoud. De rododendrons moeten gesnoeid en bemest, de paden vrijgehouden, gazonranden geknipt en zichtassen hersteld. En dat is nog maar een selectie van de vele leuke klussen die er gedaan moeten worden. Vindt u het leuk om te tuinieren, of u wilt meer leren over de historische tuinaanleg van landgoed Prattenburg en uw kennis daarbij inzetten voor het behoud? Ervaring is welkom, maar niet noodzakelijk. De groep werkt gedurende het hele jaar om de week op woensdagen. Of u nu graag in een groep of liever (soms) alleen werkt, er is een grote verscheidenheid aan werkzaamheden, dus er is altijd een passende klus te vinden.