• Kees Stipplein

    Arjan Segers

Middag over de Tweede Gouden Eeuw met historicus Parcival Bessems en Historizon

24-10-2016, 15:40 | Lezersnieuws |

Datum:

vrijdag 28 oktober 2016, 13:30 tot 16:30

Locatie:

Kees Stipplein , Veenendaal
Bibliotheek Veenendaal
Veenendaal

Historizon organiseert op vrijdag 28 oktober een lezing met als onderwerp 'Tweede Gouden Eeuw'. De lezing wordt gegeven door historicus Parcival Bessems en vindt plaats in de bibliotheek van Veenendaal.

Parcival Bessems is gids, schrijver en spreker. Centraal in zijn werk staat de nieuwste (kunst)geschiedenis vanaf ongeveer 1750, een periode vol grootse veranderingen met de Industriële Revolutie als middelpunt.

Bij de term Gouden Eeuw denkt u waarschijnlijk aan de zeventiende eeuw met rijk beladen schepen die op Oost-Indië varen. Nederland kende echter nog een bloeiperiode waarvan veel is terug te vinden. De periode 1813 tot 1940 wordt wel eens de Tweede Gouden Eeuw genoemd. De overheid en rijke industriëlen staken veel geld in gebouwen, kunst en de ontwikkeling van het landschap. Op tal van plaatsen is dat terug te vinden. Veel streken kenden hun eigen karakteristieke industrieën die het tot diep in de twintigste eeuw vol hielden. In Veenendaal was dat bijvoorbeeld de tabak en de wol.

We combineren de lezing met een begeleid bezoek aan Museum Veenendaal waar onder andere ook aandacht wordt gegeven aan deze lokale industrieën.

Het programma vindt plaats op vrijdag 28 oktober vanaf 13:30 uur in de bibliotheek van Veenendaal. Toegang is € 5,- en aanmelden is noodzakelijk via info@historizon.nl of http://historizon.nl/dagtochten-2016/dagtochten/265-lezing-veenendaal