• Bij de oude boswachterswoning van Johan Veenhof

    Willy Hoorn

Dwalen en verhalen over de Grebbeberg

17-08-2017, 15:30 | Lezersnieuws |

Datum:

zaterdag 19 augustus 2017, 19:00 tot 20:30

Locatie:

Grebbeweg 123, Rhenen
parkeerplaats militair ereveld Grebbeberg
Rhenen

Zaterdag 19 augustus biedt Rhenen tot in de avond vermaak voor het hele gezin. In de stad kun je 's middags genieten van acrobatiek, muziek, sport en kunst van Straatfestival Kleurrijk Rhenen. In Achterberg biedt de Schoneveldse Dag die middag gezelligheid en vertier. Al dit gedruis kun je 's avonds afsluiten met een wandeling vol mooie verhalen in de schemering in het Grebbebos.

Op de Grebbeberg nemen gidsen van het Cuneragilde je mee door de omgeving die sinds mei 1940 in ons nationale collectieve geheugen staat gegrift. Maar de 'Greb' is meer dan het infanteriegevecht waarbij 420 Nederlandse militairen en 250 Duitsers sneuvelden.

Op deze anderhalf uur durende cultuurhistorische wandeling hoor je ook over het ontstaan van dit geologisch monument. En over wat er leeft in dit beschermde natuurgebied, domein van tientallen soorten vogels, vleermuizen en grote rovers als buizerds. Je bent hier gast in de wereld van klein en groot wild, zoals reeën, runderen en wilde paarden. Daarom mogen honden niet mee.

De wandeling gaat langs ruïnes van kazematten en de wallen van een oeroud aardfort. Het zijn stille getuigen die vertellen dat deze plek, die veertig meter steil oprijst boven het rivierenland, sinds mensenheugenis een militaire rol van betekenis speelde. Deelnemers betalen € 3 (t/m 12 jaar € 1,50), de opbrengst gaat naar het historisch museum van Rhenen en de Cunerakerk.

Zaterdagavond 19 augustus (en ook woensdag 30 augustus), 19.00 uur, parkeerplaats militair ereveld, Grebbeweg 123, Rhenen. Aanmelden is niet nodig.