• Spotlight, het onderzoeksteam van de krant The Boston Globe aan het werk.

    Filmdepot

Begin de zomer goed in het Filmhuis Veenendaal.

18-03-2016, 13:11 | Lezersnieuws |

Datum:

zaterdag 26 maart 2016, 14:30 tot woensdag 30 maart 2016, 22:30

Locatie:

Veenendaal

De zomertijd wordt door het Filmhuis met 2 mooie films ingeluid. Om te beginnen op zaterdag 26 maart om 20.00 uur met het waargebeurde verhaal 'Spotlight'.

In 1976 wordt priester John Geoghan door de politie gearresteerd. Niet veel later wordt hij vrijgelaten en overhandigd aan het aartsbisdom van Boston. Meer dan 25 jaar later ontdekt Spotlight, het onderzoeksteam van de krant The Boston Globe, dat Geoghan tijdens zijn priesterschap meer dan 80 kinderen misbruikte. Ondanks de weerstand en het stilzwijgen van de lokale geloofsgemeenschap gaat de krant op zoek naar bewijzen voor deze grootschalige doofpotoperatie van de Katholieke Kerk.

Al snel blijkt de zaak groter en ingewikkelder dan gedacht. Tijdens de zoektocht naar de waarheid, die het uiterste van hun uithoudingsvermogen vraagt, raakt het team verwikkeld in een politiek spel waarin ze ontdekken dat niet alle betrokken partijen hetzelfde belang hebben.'Spotlight', een film vol spanning met fantastisch acteerwerk, werd genomineerd voor zes Oscars en won er uiteindelijk twee, waaronder die voor de Beste Film.

Er is een Frans gezegde dat luidt: 's Nachts zijn alle katten grijs en daarop baseerde Savina Dellicour de titel van haar speelfilmdebuut. Zondagmiddag om 14.30 uur draait 'Tous les chats sont gris'. De volle betekenis van die titel wordt pas later in de film duidelijk, maar hij slaat o.a. op de relatie tussen moeder Christine en haar dochter Dorothy.

Dorothy is vijftien en ligt dwars omdat haar moeder haar nog als kind behandelt en de vragen over haar vader niet wil beantwoorden. Vragen over haar vader, omdat ze voelt dat de man die haar heeft opgevoed niet haar biologische vader is, iets wat haar moeder nooit wil bevestigen. Op zekere dag doet Dorothy een beroep op de alleenstaande privédetective Paul om haar biologische vader op te sporen. Wat Dorothy niet weet, is dat Paul haar biologische vader is, die op een wat onhandige manier contact probeert te zoeken met zijn dochter. Dat klinkt een beetje als een klucht, maar Dellicour vertelt het verhaal vanuit de belevingswereld van de personages, waardoor het verhaal heel realistisch overkomt.

Na vier maal een uitverkochte zaal wordt op veler verzoek op woensdag 30 maart om 20.00 uur voor de vijfde keer de film 'Publieke Werken' vertoond. Het aangrijpende verhaal dat zich eind 19e eeuw afspeelt met in de hoofdrollen de vioolbouwer Vedder in Amsterdam en zijn neef en apotheker Anijs in Hoogeveen.

Reserveren via: www.filmhuisveenendaal.nl