Spreekverbod

Ik zag in juli dat mijn identiteitskaart was verlopen. Gelukkig stond ik niet op Schiphol! Ook die van mijn vrouw was verlopen en omdat je een boete van 50 euro kunt krijgen gingen we onmiddellijk naar het gemeentehuis.

Twee alleraardigste baliemedewerksters stonden ons te woord. Na twee dagen konden we de nieuwe reeds ophalen. Super! Tot onze verbazing kregen we enkele dagen nadat we het nieuwe paspoort afgehaald hadden een brief van de gemeente met de mededeling 'Volgens onze reisdocumentenadministratie is uw reisdocument niet meer geldig…'  Fijn dat ze iemand attenderen maar zo'n brief kan men toch veel beter een maand eerder verzenden? Zeker in vakantietijd kan dat veel problemen voorkomen.

We weten dat de gemeente Veenendaal geen tien scoort voor het tijdig versturen van brieven. Toch is de gemeente soms ook best wel snel. De uitnodiging om aanwezig te zijn bij het afscheid van burgemeester Wouter Kolff is al binnen! Ze kunnen het dus wel!

Ik heb het waarom van deze late brief maar niet nagevraagd bij de betreffende ambtenaar. Ambtenaren hebben namelijk een spreekverbod richting de pers zo bleek me enkele keren. Zo stond ik bijvoorbeeld onlangs een foto te maken bij een werk in uitvoering. Om een goed onderschrift bij de foto te kunnen zetten vroeg ik aan de uitvoerder van de gemeente, die er ook bij stond, 'Waarom slaan ze die palen in de grond?' De man keek me aan en zei 'Ik mag niet met de pers praten'. ,,Maar beste man, je kunt mij toch wel zeggen waarom die paal daar de grond in gaat…" probeerde ik nog eens. Hij schudde zijn hoofd en stapte op zijn fiets. Hij er vandoor! 

 

Bang, om gestoken te worden door een persmuskiet….. 

 

Aart Aalbers