Mannelijkheid

Met de zomerse dagen van afgelopen week zaten de terrassen goed vol. Ook in dé horecastraat van Veenendaal, de J.G. Sandbrinkstraat. Een notabele straat genoemd naar één van de roemruchte Veense notarissen die hier honderd jaar geleden resideerde.

Op 5 april van dit jaar werd in de Staatscourant aangekondigd dat de J.G. Sandbrinkstraat voortaan 's avonds en in het weekend zou worden afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Eindelijk! Het rondje Kerkewijk - Sandbrinkstraat - Tuinstraat - Raadhuisstraat was een geliefd rondje voor - veelal mannelijke - showrijders, die een waarschijnlijk gebrek aan viriliteit probeerden te compenseren met een volumineus geluid uit een ghetto-blaster in hun bolide. Naast deze VW Golf-rijders, waren - om een mogelijk zelfde reden - ook Porsche en BMW-crossovers oververtegenwoordigd in het verkeersaanbod van deze smalle, drukke straat.

Maar fietsers, wandelaars en terrasliefhebbers in de Sandbrinkstraat zijn nu 's avonds en in het weekend verlost van deze ego-parades. Een glas bier of wijn smaakt ook gelijk een stuk lekkerder als je geen uitlaatgassen hoeft in te ademen. En voor de generatie NIX-érs, fris ook.

Afgelopen maand was het iedere dag lekker druk op de terrassen. Je vraagt je dan af waarom dé horecastraat van Veenendaal niet de hele zomer afgesloten is voor autoverkeer? Ook fietsers en wandelaars doe je er een groot plezier mee. Wandelaars kunnen een winkelrondje Veenendaal volledig in voetgangersgebied afleggen en fietsers hoeven niet langer te slalommen tussen het autoverkeer. En als de Hoogvliet-supermarkt komend jaar verhuist naar de nieuwe locatie in Brouwerspoort, is er geen enkele reden meer om autoverkeer door het gezelligste stukje centrum van Veenendaal te leiden.

Ik beloof dat ik dan nog vaker een terrasje kom pakken bij Robert's Pub, Zeldzaam of één van die andere leuke kroegen in hét horecastraatje van Veenendaal.

Jurgen Hillaert