Gerucht

Dat onze burgemeester gaat vertrekken en maandagavond afscheid neemt, is algemeen bekend. Wie er op zijn stoel gaat zitten is nog een groot raadsel.

Als het goed is gaat de gemeenteraad zich buigen over een profielschets om daarna een personeelsadvertentie voor deze vacature te plaatsen. Bij een gemeente duurt dat allemaal wat langer dan bij het bedrijfsleven. Als bij een bedrijf iemand ontslag neemt, timmert men snel een advertentie in elkaar en met een beetje geluk kan de oude de nieuwe nog inwerken.

De gemeenteraad, als baas van de gemeente, weet al twee maanden dat hun voorzitter opstapt. In de wandelgangen wordt verteld dat de politieke partijen besloten bijeen zijn geweest om erover te praten. Daarna houdt men de kaken op elkaar. Weinig transparant. Naar buiten toe lijkt het alsof Kolff nog lang niet vertrekt.

Nadat bekend werd dat Kolff gaat vertrekken was nagenoeg iedereen lovend over de vertrekkende burgemeester. Toch willen volgens de geruchtenmachine een aantal partijen een andere profielschets. Ook gaat het gerucht dat men de profielschets wil laten opstellen door de nieuwe gemeenteraad die pas op 21 maart 2018 wordt gekozen.

Een nieuwe burgermeester selecteer je toch op zijn/haar kwaliteiten en niet of een partij een zetel meer of minder heeft? De verhoudingen binnen de gemeenteraad liggen immers elke vier jaar weer anders. Waarom zo lang gewacht?

Ook de Commissaris van de Koning heeft een stevige vinger in de pap. Hij zal volgende week wel een naam bekend maken van een of andere in de wachtkamer zittende politicus die, als de geruchten waar zijn, zeker voor een jaar de honneurs gaat waarnemen.

De 'oude' gemeenteraad heeft zo langzamerhand wel iets aan haar burgers uit te leggen.

Aart Aalbers