Droom...?

Ik kreeg zondagnacht een goede bekende aan de lijn. De stem aan de andere kant vertelde mij dat daar waarschijnlijk op dat moment werd ingebroken. We spraken af dat ik 112 zou bellen en de beller de buren zou waarschuwen. Toen ik me had aangekleed en naar de betreffende woning was gereden stond er reeds een politieauto. Agenten zochten de omgeving af. Ik zag een breekijzer tussen het kozijn steken en op de grond lag nog een breekijzer. Zo te zien had de inbreker haast gehad om weg te komen.

Bleek dat de ontdekker van de inbraak met boven normaal stemgeluid  door een openstaand raampje de inbreker de stuipen op het lijf had gejaagd. Een tweede  politiewagen kwam aanrijden, een derde en een vierde. De politie trok werkelijk alles uit de kast om de ongewenste bezoeker te pakken te krijgen. Uit de gesprekken was op te maken dat de politiehelikopter niet beschikbaar was.

De hele omgeving werd uitgekamd. Ik zag hoe een herdershond het geurspoor oppikte en daarna als een speer door de tuin achter het geurspoor aanging. De hond blafte enorm bij een hek of sloot. De schuren bij buren werden gecontroleerd op eventuele aanwezigheid van een dader. Deze bleef echter spoorloos.

Ik stond ruim een uur te kijken naar het komen en gaan van politieauto's, overal zoekende en met lampen schijnende agenten, dichtklappende portieren en een blaffende politiehond. Op de gewaarschuwde buurman na bleef het in alle woningen aardedonker en geen enkel gordijn bewoog.

Ik dacht .... droom ik? Dat was niet het geval. De buren erom heen lagen heerlijk te dromen… alle buren hoorden werkelijk helemaal niets! 

Aart Aalbers